Thord har ordet

Redaktionen bad föreningens nyvalde ordförande berätta lite om sig själv och tankar kring ordförandeskapet i föreningen. Läs gärna vad Thord har att dela med sig av nedan!


 

Mitt namn är Thord Kristiansson och är född och uppvuxen i Helsingborg. Bor nu med min fru utanför Munka Ljungby i en liten by som heter Kollebäckstorp. Både på min mors och min fars sida finns hantverket som en gemensam tråd. På min mors sida var de smeder i Eskilstunatrakten sedan 8 generationer tillbaka. Och på min fars sida var det målare och konstnärer sen 4 generationer och som i tidigare generationer var självägande bönder på Bjärehalvön.

Min utbildning förutom grundskola/ gymnasium är en 4 årig ut bildning som skyltmålare och byggnadsmålare där jag gick en traditionell lärlingsutbildning. Under denna tid fick jag lära mig yrkena av min far och farbror. Min farbror lärde mig skyltmåleri och förgyllning och min far lärde mig själva yrket men även det ”gamla” måleriet såsom ådring och marmorering. Efter 8 år i yrket påbörjade jag också en konstnärlig utbildning som varade i 7 år där jag bl.a. gick på Konstfackskolan i Stockholm i 4 år. Jag har under åren omväxlande drivit eget företag och varit anställd och varit så fram till pensionen hösten 2018. Jag är en van föreningsmänniska och har varit det sen tidiga tonåren.

Mina tankar kring arbetet som ny ordförande är lite som följer.

Vi måste satsa mer på medlemmarna, styrelsen måste få bättre kontakt och knyta samman och involvera medlemmarnas tankar och intressen och problemställningar i arbetet med att utveckla föreningen.

Därför måste kontaktuppgifter och annat till medlemmarna hållas ajour. Vi behöver också ha fler medlemmar och då kanske en värvningskampanj vore bra.

Sen till vårt fantastiska blad som har möjlighet att utvecklas och där det tydligt bör påpekas att det nyligen uppdaterade artikelregistret utgör en värdefull uppslagsbok för byggnadsvård, som finns tillgänglig på vår hemsida.

Den redan nu väl fungerande evenemangsverksamheten och kurserna är en viktig del av vår verksamhet och är lite av ryggraden i Skånska Gårdar. Kanske behövs ett ekonomiskt tillskott för att utveckla lite till.

Jag tänker också därför under min mandatperiod undersöka möjligheten att få olika kulturbidrag till vår verksamhet. Jag tycker att bladet är en viktig del i vårt arbete och där kostnaderna både för porto och tryck har blivit väldigt stora och för att kunna fortsätta utgivningen behövs ett tillskott i vår kassa. Skånska Gårdars verksamhet är Kultur!

I styrelsearbetet skulle jag vilja att de olika medlemmarna får ansvar för olika delar av vår verksamhet och blir lite av specialister på sitt område till exempel att arrangera kurser hålla rätt på vårt gemensamma material osv. osv. Här håller jag på med en arbetsbeskrivning av styrelsens arbetsuppgifter som sedan måste diskuteras och fördelas.

Slutligen skulle jag vilja tacka Eleonore för hennes fantastiska arbete under de år hon varit ordförande. Det är ingen konst att ta över ordförandeskapet i en välskött förening.

Nu kör vi!!!

2 Kommentarer on “Thord har ordet

  1. Hej Tord!
    När gick du konstfack i Stockholm.
    Vilket fack gick du på.
    Jag gick ut skolan. 1964 och vidare till konstakademin.

    Jag och mitt nuvarande x har ettkorsvirkeshus i skogen i Vallarum.bortaför Vollsjö.
    Vi har renoverat invändigt efter all konstens regler, utan på tycker jag om lappa och laga stilen. Jag är känslig för när det blänker nytt. Alltså vill undvika.
    Det är riktigt mysigt. Kan vara där vinter också. Ingen el. Men två rejäla vedkaminer.

    Jag har också en gammal vattenkvarn. En timmerbyggnad med två våningar och källarplan. Ligger i Höga kusten i Ångermanland.
    Med en brusande fors utanför, jag är trots allt Norrlandsfrälst, rötterna i Malung.
    Älskar den
    skall åtgärda med mera lyft i sommar..med den.
    Före det för 26 år sedan hade jag en gammal Timmergård i Hälsingland.
    Får och hästar och slöjdlärarjobb var min sysselsättning, jovist, renovering också
    Stort arbete. Haft en fäbodvall i Dalarna i Malung.
    Timmrat, det var i Leksand jag gick min timmringskurs 40 år sedan.
    Hus och kvinnor, barn och allmoge är minnsammanfattning.

    Det var en prövning att komma till Skåne, slättland och sten och lerhus med korsvirke. En ny erfarenhet att jobba med. Kalk och sten träffa jag på inFrankrike, ett renoveringsjobb, där lärde jag mig hur man inte skulle göra. Var grön då. Normandi.
    Men nu trivs jag i Skåne och Österlen.
    Det var roligt att läsa om dig inspirerade mig. Och dina historiska rötter, det är vackert tycker jag. Jag vill komma på årsmöte och bli lite aktiv. I allafall med kaffedrickandet. Och träffa dig hoppas
    Jag på.
    Tänk om vi kunde skapa en smedja. För folk som behöver dona med det. Jag har prövat på gjort gångjärn mm.
    Jag är 77år och målar nu för tiden oljefärgstavlor nere i källaren på Möllevången där jag bott dom senaste 26 åren. Lite ont i kroppen får man ha och ta det lungnt. Med vänlig Hälsning Thomas.

  2. Hej Thord
    Av en tillfällighet läste jag dina 10 punkter om vad som är viktigt när ett gammalt torp renoveras.
    Jag vet att det var i Sydsvenskan 26 maj men skrivet den 25 maj. Jag läste den på nätet.
    Min dotter med sina 3 barn har köpt ett litet halvhus utanför Tomelilla och jag skulle vilja hjälpa henne att se över huset efter dina punkter. Är orolig för bl.a. elen, brunns vattnet och takrännorna.
    PROBLEMET: Jag hittar inte artikeln igen.
    ÄR DET MÖJLIGT ATT FÅ TILLGÅNG TILL DINA PUNKTER , skickade till min mejl?
    Vänligen Christine Larsson
    cllimhamn@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *